Αρχαία Δίολκος;;; WTF?!

Σαββατόβραδο κι ενώ δούλευα μανιωδώς για το Fashinating παίρνω ένα email από τη netWire, το οποίο μου τράβηξε την προσοχή λόγω του μηνύματος της Βίκης: “Σπανίως, ως ποτέ, σας έχω στείλει εμαιλ για κάποιο σκοπό, αλλά σε αυτόν εδώ πιστεύω ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε” . Ακολουθούσε μία ενημέρωση από μία κυρία Σοφία Λοβέρδου (δημ/φο, μέλος της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου) η οποία μιλούσε για την αρχαία Δίολκο, που λόγω της καταστροφής του μας έκανε διεθνώς ρεζίλι και που συνεχίζει να καταστρέφεται. Εξκιούζ μι; Ουάτ δε φακ;! Τι είναι τούτο πάλι; Γιατί μπορεί να έχω κάνει λίγη αρχαιολογία, αλλά δεν ντρέπομαι να πω ότι αυτό το “αρχαία Δίολκος” δε μου θύμιζε τίποτα! Και αρχίζω να το κοιτάω. Και τι βρίσκω;

Τελικά, οι “αρχαίοι” ήταν πολύ ωραίοι τύποι!

Ότι στα αρχαία χρόνια, πριν φτιαχτεί η διώρυγα της Κορίνθουοι αρχαίοι είχαν φτιάξει ένα δρόμο να περνάνε τα καράβια από την μία πλευρά στην άλλη (Σαρωνικός – Κορινθιακός κόλπος και τούμπα) για να μην κάνουν όλο το γύρω-γύρω της Πελοποννήσου (σερκουμναβιγκέισον, που λέει και ο Δημόπουλος). Άτσα! Ωραίοι! Και αυτό ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. και σταμάτησε γύρω στον 9ο μ.Χ.! Μιλάμε για αιώνες! Όχι αστεία!

Και όσοι νομίζουμε ότι η διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου (γιατί άλλο είναι ο “Ισθμός” και άλλο η “διώρυγα”) είναι έτσι από την “μάνα” της ή ότι με κάποιο μαγικό τρόπο κόπηκε η Πελοπόννησος από την Στερεά Ελλάδα, ας μάθουμε ότι το “όνειρο” για την κατασκευή της διώρυγας υπήρχε από τον 6ο αι. π.Χ. αλλά το κατάφεραν μόλις το 1893.

Ωραία όλα αυτά, αλλά αυτή η κυρία τι μας λέει τώρα; Αμ! Αυτό είναι το θέμα! Ότι “αυτή η κυρία” δεν μας λέει τώρα αλλά φωνάζει εδώ και χρόνια ότι ο αρχαίος αυτός δρόμος καταστρέφεται από ένα σωρό λόγους (π.χ. απόνερα πλοίων) αλλά ο κυριότερος είναι η αδιαφορία του ελληνικού κράτους. Κι επειδή έχουμε βαρεθεί να ακούμε για Έλληνες, που κατηγορούν άλλους Έλληνες ή το κράτος για αδιαφορία, η Λοβέρδου μας δίνει και ένα βιντεάκι από το BBC για καμαρώνουμε ότι μας “έδειξαν και στην ξένη τηλεόραση στα Λονδίνα”.

Οι “νέοι” όμως;;;;

Στο ενημερωτικό email, η Λοβέρδου έχει και τις φωτογραφίες, που έχω προσθέσει εδώ, αλλά και ένα βιντεάκι στο YouTube για να δούμε περί τίνος πρόκειται μπας και πειστούμε να υπογράψουμε την έκκληση για την αναστήλωση και διάσωση του μνημείου.

Εγώ επειδή εξακολουθούσα να μην καταλαβαίνω καλά, πήρα και την βοήθεια του κοινού, που ήταν το κείμενο Diolkos, ancient Greece’s Panama Canal, in peril.  Δε χρειάζεται να το διαβάσετε. Δείτε μόνο τις φωτογραφίες πριν 50 χρόνια και σήμερα και θα καταλάβετε.

Κι αν δεν καταλάβατε ούτε και τώρα τι φαίνεται και πού είναι η καταστροφή, δεν πειράζει. Εμείς, απλά ας βάλουμε την τζίφρα μας και ας βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο τους ειδικούς που, προκειμένου να προστατέψουν τα μνημεία μας, αγωνίζονται τόσον καιρό την ώρα που πίνουμε εμείς την ωραία μας φραπεδιά!

Εδώ υπογράφουμε!

More Info & Links:

Όσοι δεν κουράστηκαν από το post και θέλουν να μάθουν περισσότερα ας δουν μερικά ακόμη πράγματα εδώ:

Αρχαία Δίολκος

Το ιστορικό της διώρυξης του Ισθμού Κορίνθου

Η ιστορία του Ισθμού της Κορίνθου

Διώρυγα της Κορίνθου

Όταν κοιτάς από ψηλά…

Περίανδρος Α.Ε.

Άρθρα της Σοφίας Λοβέρδου

SOS για τον αρχαίο Δίολκο της Κορίνθου από το BBC

Δίολκος – ένα μνημείο φωνάζει βοήθεια

Αρχαίος Δίολκος-Ένα μνημείο σε απόγνωση

Υ.Γ. Προφανώς, είδατε ότι γράφεται και στα δύο γένη: ο/η αρχαίος/-α Δίολκος. Εμένα μου άρεσε καλύτερα στο θηλυκό :)

Advertisements
Published in: on January 16, 2010 at 11:54 pm  Comments (15)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2010/01/16/ancient-diolkos-wtf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 CommentsLeave a comment

 1. Τα σέβη μου!

  • Σε ευχαριστώ, αν και καθυστερημένα, και σε ευχαριστώ και για την αναφορά στο blog σου> http://bit.ly/6eZ8GO

 2. Παλιά πονεμένη ιστορία και πράγματι καταστρέφεται.

  • Άντε να δούμε αν θα γίνει τίποτα…. Εγώ λέω ότι κάτι θα γίνει…

 3. Γενικά συμβαίνει να θυσιάζονται αρχαιολογικά ευρήματα που τυχαίνει να συνυπάρχουν με κάποια άλλα που θεωρουνται σημαντικότερα αλλά στην περίπτωση αυτή είναι κάτι περισσότερο από αδιαφορία κύρίως από την ΛΖ΄ Εφορεία.

  • Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει όταν τα ευρήματα είναι “το ένα πάνω στο άλλο”. Εδώ όμως, γιατί?

 4. ακομη περισοτερα σεβη!

  • Σε ευχαριστώ…

 5. Υπέγραψα αφού είδα όλα τα βιντεάκια, αλλά…
  Έχω και αρκετές απορίες.
  Πχ, πως σώζεται ένα μνημείο που είναι στη θάλασσα;
  Δεν γίνεται να μην περνούν τα πλοία, ούτε γινεται να κατεβεί η στάθμη της θάλασσας.
  Τέλος πάντων.
  Αυτός ο αρχαίος δρόμος καραβιών, ξεκινάει απο τη μιά μεριά της διόρυγας και βγαίνει στην άλλη. Τι γίνεται με όλο αυτό το μήκος;

  Υ.Γ. Όταν όμως έχεις …. δούλους,κάνεις μεγαλεία. Τα καράβια τσουλούσαν πάνω στ΄αυλάκια και ξεμπούκαραν μέσω στεριάς απο την άλλη μέριά στη θαλασσα.
  Αλλά…ποιός τα τσουλούσε;
  Αρχαίο ελληνικό μεγαλείο!

  • Αλέξανδρε, δυστυχώς δεν έχω ιδέα πώς σώζεται ένα μνημείο πάνω στην θάλασσα. Αλλά ξέρω ότι καταστρέφεται από την αδιαφορία. Όπως γράφω παραπάνω, δουλειά μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τους ειδικούς, που ξέρουν τι πρέπει να γίνει, ούτε να αρχίσουμε να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας σχετικά με το τι νομίζουμε για το θέμα. Εμείς, ως απλοί πολίτες, πρέπει να ενημερωθούμε και να πιέσουμε όπως μπορούμε.

   Το σχόλιό σου με το θέμα της κοινωνικής δομής της αρχαίας Ελλάδας δεν κατάλαβα. Ήταν παρατήρηση σχετικά με την τύχη του μνημείου ή απλά επεσήμανες το γεγονός ότι όλες οι δομές της αρχαίας Ελλάδας ήταν βασισμένες στην ύπαρξη και την εργασία δούλων;

 6. Έγραψες, Marylou!

  • Έγραψα? Ναι, έγραψα ένα ποστάκι… τίποτα περισσότερο :) Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιό σου :)

 7. Μαριλού, πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ για την αναφορά στον Δίολκο και το ωραίο σου κείμενο. Γι τον φίλο που ρωτάει πώς σώζεται ένα μνημείο που είναι στη θάλασσα, έχω πρώτα απ’ όλα να πω ότι ο Δίολκος ήταν ένα περήφανος χεραίος “διάδρομοες” όταν ανασκάφηκε. Εάν η Διώρυγα σε εκείνο το σημείο είχε ένα τοιχάκι (ένα κοινό και θα έλεγα μικρό λιμενικό έργο) ώστε τα νερά να μη φτάνουν ως το μνημείο και το διαλύουν, ο Δίολκος θα είχε μείνει όπως ήταν στην εποχή της ανασκαφής. Στην ιστοσελίδα που έδωσες, http://euroheritage.net/diolkos.shtml υπάρχει και σχεδιάγραμμα.

  Μια σύντομη ιστορία της ανικανότητας του Υπουργείου Πολιτισμού να επέμβει μπορεί να βρει κανείς στο http://www.in.gr/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=1667&lngChapterID=16500&lngItemID=57977 . Φτάνει μέχρι ένα σημείο, μετά έχει και συνέχεια. Για να δώσω μια ιδέα, ιδού τι έλεγε η επίσημη “ενημέρωση” που έστειλε τον Οκτώβριο του 2006 ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ Ζαχόπουλος στον Πρωθυπουργό… Κάντε κλικ να φρίξετε… http://img340.imageshack.us/img340/8380/r1s.jpg … ότι, λέει, οι κυματισμοί έχουν αρχίσει ΠΛΕΟΝ να διαβρώνουν το υπόστρωμα του μνημείου… Το πονηρό αυτό κρύψιμο της πραγματικότητας προέρχεται από τον τότε Υπεύθυνο της τοπικής εφορίας και σήμερα Προϊστάμενος της εφορίας της ακρόπολης, κ. Μάντη (ο οποίος τότε και τώρα είναι και μέλος του ΚΑΣ, δηλαδή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιο. Ο κ. Μάντης είχε γράψει διάφορα αυτράπελα στον Ζαχόπουλο (π.χ. ότι είχαν παραδοθεί δήθεν προδιαγραφές αναστήλωσης σε φορέα του Δήμου Λουτρακίου ώστε να ξεκινήσει μελέτη – κάτι που δεν είχε γίνει και ο κ. Μάντης το ήξερε πάρα πολύ καλά). Ο Ζαχόπουλος ξεφούρνισε τα ψέματα στον Πρωθυπουργό. Πώς να μην την κάτσει τη βάρκα ο Καραμανλής αν όλοι του λέγαν ψέματα… Θα μου πείτε, πολλούς τους είχε ο ίδιος διορίσει…

  Για όποιον δε βαριέται, ας ρίξει μια ματιά και στο http://img25.imageshack.us/img25/2571/diolkossm.jpg
  Είναι ένα άρθρο δικό μου, που αφορά μια άλλη προσπάθεια εξαπάτησης της Υπηρεσίας, πάντα από τον ίδιο ευφυή κύριο. Είχα αναφέρει σε επιστολή μου μια πασιφανή ζημιά του κομματιού του Δίολκου που βρίσκεται μέσα στα εδάφη της Σχολής Μηχανικού (από την πλευρά της Αττικής σε σχέση με το σημερινό κανάλι). Είχα αναφέρει με ακρίβεια το σημείο αλλά δεν είχα βάλει φωτογραφίες. Ο κύριος αυτός πήγε επί τόπου, έκανε – δήθεν – αυτοψία και απεφάνθη ότι δεν υπήρχε καμιά διατάραξη!!!

  • Σοφία, εμείς σε ευχαριστούμε τόσο για τις προσπάθειές σου όσο και για τις χρήσιμες πληροφορίες, που μας παραθέτεις εδώ, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας (και αδιαφορίας) των αρμοδίων υπηρεσιών… Καλή δύναμη σου ευχόμαστε και ο καθένας μας θα προσπαθεί να συμβάλει με τον τρόπο του.

 8. […] ΔΙΟΛΚΟΣ από το MARILOU'S BLOG που έχει και άλλες πληροφορίες για το […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: