Άνθρωποι και βατραχάνθρωποι

Ένα μη προγραμματισμένο post για την 25η Μαρτίου για τους ΟΥΚάδες (βατραχανθρώπους) και τα ρατσιστικά συνθήματά τους κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Εννοείται ότι δε θα σχολιάσω την στάση τους, απλά για αρχή θα διευκρινίσω ότι το tweet μου «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό»!!! Πολύ με εκφράζει αυτό το σύνθημα! ήταν βαθιά ειρωνικό. Είχα σκοπό να το λήξω εκεί το θέμα, όμως είδα ότι η συζήτηση στο twitter συνεχιζόταν και προσέθεσα: Συγγνώμη, δε καταλαβαίνω τη σημασία της συζήτησης γεννιέμαι ή γίνομαι Έλληνας. So 90’s! Άνθρωποι του internet κ μιλάμε για εθνικότητες?! :S. Ίσως, όμως, δεν έκανα σαφές ότι είμαι κατά της εθνικότητας με την έννοια της ανωτερότητας (“ποιος λαός είναι καλύτερος”) και της λογικής “μετράω κουκιά” (δηλαδή “πόσοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα” ή “πόσοι αισθάνονται Έλληνες”).

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης (που κατά τη γνώμη μου δεν είναι πάντα κάτι κακό, επειδή για μένα “παγκοσμιοποίηση” σημαίνει “ειρηνική συμβίωση”), νομίζω ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η ομογενοποίηση, με την κακή έννοια. Πλέον, το θέμα είναι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, την μοναδικότητά μας, την ιδιαιτερότητά μας και όλα όσα έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας καταφέρνοντας, παράλληλα, να συμβιώνουμε ειρηνικά στο παγκόσμιο χωριό.

‘Όχι, στην αμερικανοποίηση’ αλλά ‘Ναι, στην ελληνοποίηση’;

Για να το κάνω πιο λιανά: δεν θέλω ο μετανάστης που έρχεται στη χώρα μου να “γίνεται” Έλληνας. Δεν με ενδιαφέρει να κρατά ελληνικά σημαιάκια για να καλοπιάσει τους ανεγκέφαλους δείχνοντάς τους ότι “σέβεται” το σύμβολο της χώρας τους. Βεβαίως και να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αν αυτό κάνει πιο εύκολη τη ζωή τη δική του και των παιδιών του. Όμως, θέλω να συνεχίσει να νιώθει Αλβανός/-ίδα, Πακιστανός/-ή, Αφγανός/-ή, Γεωργιανός/-ή, Ουκρανός/-έζα, Νιγηριανός/-ή, Βούλγαρος/-α, Άγγλος/-ίδα, Γερμανός/-ίδα, Αμερικάνος/-ή (για να μην ξεχνάμε, ότι μετανάστες δεν είναι μόνο αυτοί που έχουμε καρφώσει με στερεότυπα στο μυαλό μας). Όπως, δηλαδή, δε μας αρέσει (και ειρωνευόμαστε) όταν βλέπουμε τους Έλληνες α’ ή β’ γενιάς, που ζουν στην Αμερική, να έχουν ξεχάσει τα ελληνικά τους (και να μιλούν με ψευτοσπαστή προφορά), να ξεχνούν τα έθιμά τους και να θεωρούν τους εαυτούς τους Αμερικάνους, έτσι δεν θα έπρεπε να μας αρέσει να βλέπουμε και τους δικούς μας μετανάστες να αρνούνται την καταγωγή τους.

Μίσος ή -ίσως- ίσος;

Αυτό που θέλω είναι οι μετανάστες να γίνουν η αφορμή για να γνωρίσω τον πολιτισμό μακρινών χωρών, τις οποίες δε θα επισκεφθώ ποτέ (π.χ. Νιγηρία, Αφγανιστάν), και να γίνουν η αφορμή για να μάθω να τους σέβομαι, με τον ίδιο τρόπο που απαιτώ κι εγώ να σέβονται τον δικό μου πολιτισμό και την δική μου χώρα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αφορμή για αυτό το post ήταν το άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη “…Και μίσους” στην Ελευθεροτυπία, το σχετικό βίντεο και διάφορες κουβέντες σε twitter και facebook.

Φωτό: Από enet.gr

Advertisements
Published in: on March 26, 2010 at 1:45 pm  Comments (6)  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2010/03/26/metanastes-25-martiou-parelasi-oyk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 CommentsLeave a comment

 1. «Όπως, δηλαδή, δε μας αρέσει (και ειρωνευόμαστε) όταν βλέπουμε τους Έλληνες α’ ή β’ γενιάς, που ζουν στην Αμερική, να έχουν ξεχάσει τα ελληνικά τους (και να μιλούν με ψευτοσπαστή προφορά), να ξεχνούν τα έθιμά τους και να θεωρούν τους εαυτούς τους Αμερικάνους, έτσι δεν θα έπρεπε να μας αρέσει να βλέπουμε και τους δικούς μας μετανάστες να αρνούνται την καταγωγή τους.»

  Νομίζω ότι με μια πρόταση, την παραπάνω, συνόψισες πολύ ωραία το πρόβλημα με τις πρωτόγονες εκδηλώσεις «εθνικής περηφάνιας» σαν αυτές που είδαμε. Εχω φίλους που μένουν στο εξωτερικό. Έχω φίλους που κατάγονται από το εξωτερικό και μένουν μακριά. Έχω φίλους που τους γνώρισα μέσω του δικτύου και μένουν σε άλλες χώρες, έχουν διαφορετική κουλτούρα, κλπ. Με αφήνει πάντα με μια πικρή γεύση να βλέπω ανθρώπους με τέτοια αντιμετώπιση για τους συνανθρώπους μας.

  Περισσότερο όμως απ’ όλα με στενοχωρεί η προφανής εθελοντική «τύφλωση» μπροστά στην αντιστοιχία μεταξύ ενός μετανάστη που έτυχε να μεταναστεύσει εδώ κι ενός ανθρώπου που γεννήθηκε εδώ κι έτυχε μετά να τον φέρει η ζωή του σε άλλο μέρος. Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί το μυαλό ενός ανθρώπου να συμβιβάσει το τυφλό μίσος για τον μετανάστη που ζει στην Ελλάδα με την απαίτηση οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες να έχουν καλή αντιμετώπιση. Υποθέτω μόνο ότι εκλογικεύεται αυτό με σάπιες ιδέες και φραστικά τεχνάσματα του τύπου «οι Έλληνες μετανάστες απαιτούν καλύτερη αντιμετώπιση γιατί είμαστε καλύτεροι εμείς από αυτούς».

  Το σεβασμό δεν τον απαιτείς όμως. Τον κερδίζεις. Με τη συμπεριφορά σου. Και τέτοιες συμπεριφορές σαν αυτές που είδαμε πρόσφατα μόνο σεβασμό δεν εμπνέουν.

  • Συμφωνώ!!!

 2. Απόλυτα σύμφωνη με βρίσκουν όλα όσα γράφεις. Το σεβασμό μας τον αξίζουν όλοι αναιξερέτως. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να τον κερδίσουμε — είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας απ’ τη στιγμή που γεννιόμαστε. Μπορούμε όμως με τις πράξεις μας να τον χάσουμε…

  Το θέμα είναι ότι η πλειονότητα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας δεν έχουν κάνει τίποτα για να τον χάσουν. Ανεξάρτητα από τις “επίσημες πολιτικές” των κυβερνήσεων των χωρών απ’ τις οποίες προέρχονται, επιλέγουν να ζήσουν στην Ελλάδα και να εργαστούν γι’ αυτήν. Και το ψευτοεπιχείρημα της χρησιμοποίησής τους “έξωθεν” για άσκηση πίεσης σε επίπεδα εξωτερικής πολιτικής μόνο με την ισάξια μόρφωση και παιδεία μπορεί να καταρριφθεί.

  Προσωπικά ωστόσο θεωρώ ότι το να πρέπει να αναγνωριστεί κάποιος ως Έλληνας για να θεμελιώσει αυτονόητα δικαιώματα είναι κουλό. Δε μου αρέσει δηλαδή ο Γάλλος, ο Αμερικάνος ή ο Αλβανός να πρέπει να πάρει υπηκοότητα ή ιθαγένεια με τη βούλα. Δεν είναι Έλληνας ο άνθρωπος κι ούτε θέλει να γίνει. Εγώ είμαι Ελληνίδα. Κι ούτε εγώ θέλω να γίνω τίποτε άλλο. Ας κρατήσουμε τις ταυτότητές μας ως έχουν, λοιπόν, κι ας αφήσουμε τους τίτλους-έπαθλα τύπου “ελληνική ιθαγένεια” κατά μέρος. Ας νομοθετηθούν δίκαιες και ρεαλιστικές προΰποθέσεις ανεξάρτητες από τίτλους και λοιπά ονομαστικά προσόντα προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες μ’ εμάς που έτυχε να ζουμε στη χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και ας αφήσουμε ότιδήποτε ελληνικό σε λεκτικό επίπεδο γι’ αυτούς που είτε το κληρονόμησαν είτε το επιθυμούν πραγματικά.

  • Χαίρομαι που σε βρίσκει σύμφωνη η άποψή μου :)))

 3. Μαριλού, έξοχη τοποθέτηση.

  • Σε ευχαριστώ πολύ, Βασίλη!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: