Διαφήμιση και δημοσιογράφοι

Ξέρω ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που «γκρινιάζω» για το μη διακριτό μεταξύ διαφήμισης και πληροφόρησης. Την τελευταία φορά, που το έκανα, στο post ‘Διαφήμιση ή Παραπληροφόρηση; Ή και τα δύο;’ επαινούσα τη διαφημιστική McCann Erickson, για την επιτυχημένη καμπάνια της L’ Οreal (Κώδικας Νεότητας) και διαμαρτυρόμουν για την ανευθυνότητα των ΜΜΕ να περνούν ως «ρεπορτάζ» μία διαφημιστική καταχώρηση ή ένα δελτίο Τύπου. Φυσικά, θεωρούσα λάθος τη στάση της Τατιάνας Στεφανίδου, που ενώ είναι δημοσιογράφος, διαφημίζει προϊόντα. Μερικοί, θα πείτε «Τι περιμένεις από την Τατιάνα, μωρέ;». Όμως, δε συμφωνώ δεδομένου ότι την παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος και έχει σοβαρό μερίδιο ευθύνης!Σήμερα, το μάτι μου έπεσε στο παραπάνω τεράστιο banner σε μεγάλο ειδησεογραφικό site. Μπορεί να μην μου αρέσουν τα αθλητικά, αλλά τι στο καλό;! Τον κ. Χρήστο Σωτηρακόπουλο τον γνωρίζω ως δημοσιογράφο. Γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση το quote «Εγώ ξέρω ποια εταιρεία θα εμπιστευτώ» αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί η πληροφορία ότι η sportingbet.gr απέδωσε, το 2009, 3 δις ευρώ στους παίκτες της. Εγώ, παρότι δεν το έχω διασταυρώσει, δε λέω ότι η πληροφορία αυτή είναι ψεύτικη. Αυτό, που λέω είναι ότι, όταν εμφανίζεται δίπλα στο πρόσωπο του κου Σωτηρακόπουλου, λαμβάνει διαστάσεις είδησης, στα μάτια του κάθε μη υποψιασμένου υποψήφιου παίκτη. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος παίκτης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να θεωρήσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι πιο αξιόπιστη από μία άλλη και επομένως να την προτιμήσει για να στοιχηματίσει. Κάνοντας κλικ πάνω στο banner μεταφέρθηκα στην σελίδα της sportingbet.gr, όπου είδα και το παρακάτω banner.


Πάντα πιστεύω ότι είναι σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε το όνομά μας και πολύ περισσότερο όταν είμαστε δημόσια πρόσωπα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω άλλο και να πλατειάσω γιατί οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Κλείνοντας, σας παραθέτω 1-2 παραγράφους από τα άρθρα του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, που λέει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει  «Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος» (Άρθρο 1, γ) και «Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς» (Άρθρο 5, γ). Και για να προλάβω μερικούς, ναι ο κ. Σωτηρακόπουλος είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρει και στο σύντομο βιογραφικό του στο site του Sport FM «…μέλος ΕΣΗΕΑ – ΠΣΑΤ – AIPS».

Advertisements
Published in: on September 3, 2010 at 12:11 pm  Comments (3)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2010/09/03/advertisement-journalists-greece-sportingbet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 CommentsLeave a comment

  1. Αυτό με τον κώδικα της ΕΣΗΕΑ είναι γραφικό. Δηλαδή αν δεις ένα banner τέτοιου είδους δεν καταλαβαίνεις πως είναι διαφήμιση; Για να μπερδέψει το πλαίσιο αυτό του banner με το πλαίσιο είδησης πρέπει να είναι πολύ ηλίθιος. Το ίδιο έγινε και με Ευαγγελάτο και με Τατιάνα. Λες και δε μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Η ΕΣΗΕΑ προφανώς θέλει να πει να μην μπλέκουν διαφημίσεις μέσα στο δελτίο ειδήσεων πχ. Η υπερβολή και η δικομανία των παραδοσιακών μέσων, τώρα και στο web!

    • Όταν ένας φορέας, π.χ. ΕΣΗΕΑ, θεσπίζει κανονισμούς (γραφικούς ή μη), το κάνει για να προστατέψει και τα μέλη του και τον κόσμο, ηλιθίους και μη. Πολύ δε περισσότερο οφείλει να το κάνει, ένας φορέας τα μέλη του οποίου εκτελούν (θεωρητικά) λειτούργημα όπως είναι οι δημοσιογράφοι. Τώρα, το αν εσύ κι εγώ μπορούμε να το ξεχωρίσουμε, δεν σημαίνει τίποτα. Είναι σαν να μου λες ότι οι οδηγίες χρήσης στα κατεψυγμένα φαγητά, που λένε να αφαιρέσεις το πλαστικό προστατευτικό πριν το βάλεις στο φούρνο, είναι τόσο γελοίες, που δεν χρειάζεται να αναγράφονται, γιατί μόνο ένας ηλίθιος δεν θα το καταλάβαινε. Δεν ξέρω αν θα ήταν ίδια η αντίδρασή σου εάν επρόκειτο για άλλη διαφήμιση, π.χ. φαρμάκου. Ο δημοσιογράφος πληρώνεται για να πληροφορεί, ούτε για να διαφημίζει ούτε για να δυσφημεί. Αν δεν θέλει να το κάνει, ας μη δηλώνει μέλος του “γραφικού” φορέα και ας επιλέξει άλλη δουλειά.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: