Pecha Kucha ή αλλιώς… μάνι-μάνι

Δεν συνηθίζω να κακολογώ events αφενός γιατί ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να στήσεις ένα WOW event κι αφετέρου γιατί πιστεύω ότι, τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι διοργανωτές ξέρουν καλύτερα από το κοινό αν ήταν καλό ή κακό και τι βελτιώσεις χρειάζεται. Αν δεν ξέρουν, ζητάνε feedback από το κοινό. Πάλι, τις περισσότερες φορές γιατί υπάρχουν και μερικοί, που δεν δίνουν δεκάρα. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

pecha kucha athens

Που λέτε, πήγα κι εγώ την Παρασκευή να δω τι εστί Pecha Kucha, γιατί από τις προηγούμενες χρονιές είχα ακούσει ότι ήταν πολύ ωραίο, αν και με μία “κλίση” προς το design και την αρχιτεκτονική, τα οποία δεν μπορώ να πω ότι τα κατέχω. Πάω που λέτε από τις 7:30 με 8 παρά, καθότι είχα διαβάσει στο site ότι αναμένεται κοσμοσυρροή και όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά. Κουρασμένη από το γραφείο, λοιπόν, πάω στο The Hub (το οποίο δεν γνώριζα και πολύ κακώς, καθώς έχω σταματήσει να πολυκυκλοφορώ και αγνοώ διάφορα μέρη). Είχε ήδη αρχίσει να έρχεται κόσμος, χαιρέτησα και 2-3 γνωστούς μου, ήρθαν και κάτι φίλοι, με τους οποίους είχαμε δώσει ραντεβού εκεί και αρχίσαμε να περιμένουμε. Και περιμέναμε … και περιμέναμε … και περιμέναμε. Πάμε προς το βάθος, όπου θα γίνονταν οι παρουσιάσεις για να πιάσουμε θέση. Χα! Γελαστήκαμε! Καμια 60ριά καρέκλες όλες κι όλες (ενώ αναμενόταν κοσμοσυρροή), είχαν πιαστεί από αυτούς που έφτασαν νωρίς-νωρίς. “Ώρα έναρξης: 8:30” έγραφε το πρόγραμμα, αλλά στις 9 παρά δέκα, δεν είχαμε ξεκινήσει ακόμα. Εννοείται ότι εμένα είχε αρχίσει να με πονάει ήδη η μέση μου από την ορθοστασία.

Τελικά, στις 9 παρά 5 ξεκινάει η πρώτη παρουσίαση, που διακόπτεται στα μισά γιατί η αριθμητική του Pecha Kucha (δλδ 20 slides από 20 δευτερόλεπτα “επεξήγηση” το καθένα) έπεσε έξω, κι έτσι άλλα έλεγε η κοπέλα που ήταν στο βήμα κι άλλα βλέπαμε. Στα μισά της παρουσίασης λοιπόν, διακόπτεται η παρουσίαση και ξαναρχίζει από την αρχή. Κουραστικό αλλά ίσως απαραίτητο. Μην σας τα πολυλογώ. Είδα 6,5 από τις 10 παρουσιάσεις, χειροκρότησα 2,5 φορές κι έφυγα γιατί αφενός η βοή στο βάθος της αίθουσας από τον κόσμο, που δεν παρακολουθούσε (και ήταν πολύς περισσότερος από όσους παρακολουθούσαν) είχε καταντήσει εξίσου κουραστική και disruptive με τον πόνο στην μέση μου. Επειδή δεν είχα ξαναπάει σε Pecha Kucha, δεν είχα μέτρο σύγκρισης, αλλά άλλοι που είχαν δει και τα προηγούμενα είπαν ότι το προχτεσινό, δυστυχώς ήταν το χειρότερο.

Εγώ το μόνο, που έχω να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές, που το έκαναν ένα τόσο μαζικό event (είχε πραγματικά πολύ κόσμο), που μάζεψαν τόσους χορηγούς (και μάλιστα σε περίοδο τόσο μεγάλης κρίσης), για την ιδέα (κεντρικό θέμα ήταν η Αθήνα και πώς θα ξαναγαπήσουμε την πόλη μας) , τα όμορφα εικαστικά και το χρόνο, που αφιερώνουν για να το στήσουν. Επειδή, όμως, ένα event δεν εξαρτάται μόνο από τους διοργανωτές αλλά κυρίως από αυτούς που παρουσιάζουν, η αλήθεια είναι ότι – με μικρές εξαιρέσεις – οι παρουσιάσεις (που πρόλαβα να δω) μου φάνηκαν αδιάφορες, μερικές ήταν ακαταλαβίστικες και άλλες δήθεν αστείες. Βέβαια, είναι δύσκολο να κατηγορήσεις κάποιον ότι δεν έχει χιούμορ ή ότι έχει άγχος στην σκηνή.

Αυτό, όμως, που σίγουρα θα μπορούσε να δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα (και να μου αφήσει μια καλύτερη εντύπωση) θα ήταν μια πιο σωστή επιλογή ομιλητών, ένα κάποιο “tutorial” για το πώς παρουσιάζουμε σε κοινό (και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς “pecha kucha”) καθώς και μερικές πρόβες πριν τις τελικές παρουσιάσεις για να αποβάλλουν οι ομιλητές το άγχος τους και οι διοργανωτές τα τεχνικά προβλήματα (μικρόφωνα, slides κτλ).

Τα ξαναλέμε στο επόμενο Pecha Kucha.

Advertisements
Published in: on March 21, 2011 at 11:58 am  Leave a Comment  
Tags: , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2011/03/21/pecha-kucha-athen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: