Άλλο ‘working’ κι άλλο ‘networking’!

Collaboration

Πριν λίγες ημέρες, ο Boris έγραψε ένα post με τίτλο ‘Entrepreneurs: stop networking and showing off and get back to work‘ το οποίο, αν θες να θεωρείσαι σοβαρός ιντερνετοδικτυωμένος επιχειρηματίας, πρέπει να το διαβάσεις, να το κάνεις retweet, να το ποστάρεις στο facebook κι αν δεν το έχεις κάνει ήδη, πρέπει αμέσως τώρα να πέσεις στα γόνατα, να πεις μερικά ‘πατερημά’ (sic) για συχώρεση και μετά να το διαβάσεις και να το ποστάρεις. Αν βαριέσαι να κάνεις όλα τα παραπάνω, θα σου πω ελληνιστί τι λέει το post και μετά θα σου πω τι λέω κι εγώ.

Κατ’ αρχάς, από τον τρόπο που γράφει ο συντάκτης είναι ηλίου φαεινότερον ότι έχει πολλούς συγκεκριμένους ανθρώπους στο μυαλό του και πολλά συγκεκριμένα networking events. Λέει, λοιπόν, ότι είναι cool να έχουμε μια start up και μας αρέσει να εμφανιζόμαστε στις εφημερίδες και σε διάφορες εκδηλώσεις για δικτύωση. Όμως, αυτό που μετράει ουσιαστικά, είναι τι χειροπιαστό έχουμε δημιουργήσει και πόσους πελάτες έχουμε. Και, φυσικά, ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε διάφορες κινήσεις (δικτύωσης, προβολής κτλ) δεξιά και αριστερά, χωρίς τη σωστή στόχευση και να χάνουμε παραγωγικές εργατώρες, τις οποίες θα είχαμε περάσει δουλεύοντας.

Εν μέρει, αυτά που γράφει αφορούν και την αθηναϊκή πραγματικότητα, καθώς η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις, που γίνονται, έχει μετατραπεί σε full time job! Και θα δανειστώ τη φράση ενός εξυπνότατου επιτυχημένου Έλληνα (δε λέω το όνομά του γιατί δεν ξέρω αν θέλει να το πω):“Συναντιόμαστε και μιλάμε και ξανασυναντιόμαστε! Αλλά πρέπει να οργανωθούμε και να συντονιστούμε και να μην κάνει ο καθένας μια εκδήλωση-διοργάνωση μόνος του, όπου μαζευόμαστε και κάνουμε ομαδική ψυχανάλυση για το τι δε γίνεται στην Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει”. Ωραία τα είπε, ε; Ειδικά αυτό το περί ‘ομαδικής ψυχανάλυσης’ εμένα μου καρφώθηκε στο μυαλό. Δίκιο έχει. Ενδεικτικά, θα πω ότι μέσα στη βδομάδα, που μας πέρασε (28/3-2/4), εντόπισα 4 εκδηλώσεις, λιγότερο ή περισσότερο σχετικές με τις νέες τεχνολογίες. Και είμαι σχεδόν σίγουρη, ότι και σε αυτές στις οποίες δεν παρευρέθηκα, συζητήθηκαν πάνω-κάτω τα ίδια, με αυτά που ειπώθηκαν σε αυτές στις οποίες συμμετείχα.

Δε θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου, ούτε θα προσποιηθώ ότι δεν έχω περάσει ώρες ατελείωτες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Και να ξεκαθαρίσω ότι δεν τις κατακρίνω. Η πραγματικότητα είναι μία: εάν δεν είχα γνωρίσει πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, από όλους τους χώρους, που έτυχε κάποια στιγμή της ζωής τους να περάσουν από Open Coffee, GGD κτλ, δε θα είχε πάρει αυτή την πορεία η ζωή μου. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γίνω ακόμη ένας, που θα τονίσει τη σημαντικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, σε μια Ελλάδα, που θα ήταν ακόμη πιο πίσω, εάν δεν υπήρχαν.

ΟΜΩΣ!

Σε όλα υπάρχει κι ένα “Όμως”!

“Ουκ εν τω πολλώ το ευ” και “Παν μέτρον άριστον” κι άλλα τέτοια βαρύγδουπα και σοφά έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δίκιο είχαν. Το ίδιο ισχύει και για τη δικτύωση, που είναι πολύ σημαντική. Ας μη γελιόμαστε – άλλη εικόνα είναι αυτή που αποκομίζουμε από κάποιον άνθρωπο όταν τον δούμε από κοντά κι άλλη όταν δεν τον γνωρίζουμε.

Κάνω μία παρένθεση με ένα περιστατικό, όταν έκανα το ΜΑ μου, στην Αγγλία. Όταν κάποτε μία μεγάλη στην ηλικία Αγγλίδα συμφοιτήτριά μου και εργαζόμενη ρωτήθηκε από τους νεότερους συμφοιτητές μου ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις δουλειά στο Λονδίνο εκείνη απάντησε “Networking” και συμπλήρωσε ότι είναι καλό να γνωρίζεις κόσμο γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε και πώς μπορεί να σε βοηθήσει. Αν σε μια πρωτεύουσα με τον πληθυσμό όλης της Ελλάδας (όπου όλοι λένε ότι βασιλεύει η αξιοκρατία), η δικτύωση παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δυνατό εργαλείο είναι!

Συνεχίζουμε με το “όμως”! Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, όμως, που κάνουν δικτύωση για τη δικτύωση. Και αυτής της μορφής η δικτύωση, νομίζω ότι μοιάζει λίγο με εσωστρέφεια, που δε βγάζει σε καλό. Αφενός γιατί σπαταλάς το χρόνο σου, κάνοντας μη παραγωγικά πράγματα (και δεν απέχεις και πολύ από τους γλεντζέδες, που γλεντάνε από συνήθεια και επειδή δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο), αφετέρου γιατί καταλήγεις να μιλάς με τα ίδια και τα ίδια άτομα (ίσως θεωρώντας ότι αφού ξέρεις τον τάδε blogger και τον δείνα entrepreneur είσαι πολύ cool και wow και όλοι οι άλλοι είναι παρακατιανοί).

Και σκεπτόμενη όλα αυτά τα παραπάνω, μου ήρθαν στο μυαλό όλες αυτές οι ώρες, που πέρασα σε τέτοιες εκδηλώσεις, και θυμήθηκα λάθη και παραλείψεις, που έχω δει κι έχω κάνει, μιλώντας και γνωρίζοντας ανθρώπους. Κι έτσι, μου ήρθε να τις γράψω σε τυχαία σειρά και να τις μοιραστώ μαζί σας και να με συγχωρέσετε για το ύφος, αλλά έτσι μου βγήκε ;) Κι αν θέλετε να τα διαβάσετε κάντε κλικ στο παρακάτω link γιατί ήδη το post αυτό βγήκε μακρύ και δε “χωράει” άλλα :)

Τα ντουζ & ντοντς του νέτουόρκινγκ!


Φωτό:

AJC1’s Flickr

Archigraphs.com

Advertisements
Published in: on April 2, 2011 at 1:08 am  Comments (1)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2011/04/02/working-and-networking/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLeave a comment

  1. […] post είναι συνέχεια ενός προηγούμενου με τίτλο ‘Άλλο ‘working’ κι άλλο ‘networking’ από το οποίο αντιγράφω: “…θυμήθηκα λάθη και […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: