Τζάμπα μάγκες;

Να καταλάβω κάτι: Κατηγορούμε τις τράπεζες για τοκογλυφία, τον καπιταλισμό, τον υπερκαταναλωτισμό, την Ε.Ε., την παγκοσμιοποίηση, τους… τους… τους…..

Όταν όμως, το πορτοφόλι μας είναι γεμάτο (από τα δάνεια και τις πιστωτικές που δεν μας απασχολεί το επιτόκιο και πώς θα το αποπληρώσουμε), όταν ταξιδεύουμε κι εργαζόμαστε ελεύθερα στην Ε.Ε. με κοινό νόμισμα, όταν απολαμβάνουμε το καινούργιο μας αυτοκινητάκι ή το καινούργιο μας  τσαντάκι Louis Vuitton ή το καινούργιο μας διαμερισματάκι, όταν πάμε τις διακοπές μας στα 5άστερα ξενοδοχεία στη Μύκονο ή για ψώνια στο Ντουμπάι (φορτώνοντας τις κάρτες μας), όταν διασκεδάζουμε στα μπουζούκια (με μπουκάλι, φρούτα και λέλουδα), όταν στο εστιατόριο παραγγέλνουμε όλο το μενού με αστακομακαρονάδες και αφήνουμε τα μισά φαγητά πάνω στο τραπέζι, όταν… όταν… όταν….

Όταν θέλουμε να γίνουμε σαν τον θείο που “χώθηκε στο Δημόσιο” και από συνδικαλιζόμενος κλητήρας βρέθηκε με βίλα και πισίνα στην Κάτω Περδικούλα (και περνάει όλο το χωριό απ’έξω και θαυμάζει και λέει “Είναι συνδικαλιστής στο Δημόσιο!!!!!”), όταν βολευόμαστε με τη σύνταξη του παππού (που “Αν ζούσε τώρα, θα ήταν 150 χρονών. Θεός σχωρέστον!”), όταν παίρνουμε επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και αντί να τις κάνουμε εξοπλισμό γραφείων, τρακτέρ, υπαλλήλους ή ό,τι άλλο,  υπερτιμολογούμε για να τις κάνουμε BMW, εμείς δε φταίμε σε τίποτα; Σταματώ εδώ γιατί βγάζω ένα συμπέρασμα…

Όταν σπαταλάμε χωρίς μέτρο και συναίσθηση, είναι καλά!!!!

Τότε, δηλαδή, οι τράπεζες, η Ε.Ε. (με τις επιδοτησούλες της),  οι πιστωτικές, ο υπερκαταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση, οι… οι… οι…. είναι καλοί, ε;

Όταν, όμως, το κράτος δανείζεται για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους του (δηλαδή εμάς), δεν πρέπει να γυρίσει τα δανεικά;

Μόνο όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουμε τον λογαριασμό γκρινιάζουμε;

Τζάμπα μάγκες, δηλαδή;

Δε λέω ότι δεν υφίστανται παγκόσμια κερδοσκοπικά παιχνίδια από τράπεζες, οργανισμούς, ιδρύματα κτλ, που σε συνδυασμό με την ανικανότητά μας να χειριστούμε τέτοιες καταστάσεις (είτε ως πολίτες είτε ως πολιτικοί) μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.  Όμως, έχουμε βάλει κι εμείς το χεράκι μας για να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Δεν φταίνε ΜΟΝΟ οι άλλοι.

Advertisements
Published in: on April 6, 2011 at 11:19 am  Comments (4)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2011/04/06/tzampa-magkes/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 CommentsLeave a comment

 1. Πολύ σωστό!
  (Ξέρω, θα έπρεπε να γράψω περισσότερα αλλά τα έχω πει τόσες φορές που έχω στερέψει)

 2. 11.000.000 διαφορετικές χώρες, 11.000.000 διαφορετικές απόψεις. Ολοι (άντε οι περισσότεροι), είμαστε στο ”ΟΧΙ”, και μας φταίνε μονίμως οι άλλοι(αλλοτριοι ξένοι και συμφέροντα)…
  Διάθεση για αυτοκριτική από κανένα!
  Έλειψη παιδείας από άκρη σε άκρη!!!
  Θ.

 3. Καταλαβαίνω τι λες – το συμπέρασμα όμως οδηγεί στο “όλοι μαζί τα φάγαμε” με το οποίο αποκτώ, τελευταία, μία περίεργη αλλεργία.

  Που είναι το λάθος στην εξίσωση; Ότι όπως (κακώς) ομαδοποιείται εύκολα ο εχθρός (οι “ξένοι”, πχ ή “οι τράπεζες”) έτσι ομαδοποιείς και το θύμα/θύτη.

  Ας δούμε λίγο αυτό: “Όταν, όμως, το κράτος δανείζεται για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους του (δηλαδή εμάς), δεν πρέπει να γυρίσει τα δανεικά;”

  Πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα. Ίσως πρέπει να δούμε και την σκέψη του “απεχθούς χρέους” – αλλά σε γενικές γραμμές, πρέπει.

  Αλλά γιατί έπρεπε να δανειστεί για να πληρώσει τους μισθούς του δημοσίου; Γιατί κάποια λαμόγια, πολιτικοί της οκάς, παρτάκιδες, έπαιρναν τηλέφωνο τον διευθυντή και του έλεγαν “βάλτον αυτόν, είναι δικός μας”.

  Κάποιοι, τον ψήφιζαν ακριβώς γι’ αυτό. Κάποιοι άλλοι, τον ψήφιζαν γιατί τους έλεγε ψέματα, “και δουλειές θα σας φτιάξουμε”, που ήταν ψέματα ακριβώς γιατί, αν έφτιαχνε δουλειές, τότε οι άλλοι θα επιλέγανε να δουλέψουν εκεί – και όχι να τον έχουν ανάγκη για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί.

  Φταίμε λοιπόν, δεν λέω. Και τσάμπα μάγκες ήμαστε, επίσης, δεν λέω. Αλλά ούτε όλοι το ίδιο φταίμε, ούτε το ίδιο μάγκες το πουλάμε.

  Αυτή είναι και η μόνη ένστασή μου σε ένα άρθρο που κατά τα άλλα συμφωνώ.

 4. Αυτό για το Ντουμπάι ήταν σπόντα; :P:P:P


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: