Έχεις 3 ώρες ελεύθερες;

Σε περιόδους κρίσης, δυστυχώς (ή ευτυχώς) αποδεικνύεται ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να ξεχάσουμε αυτά, που ξέραμε. Να επαναπροσδιορίσουμε προτεραιότητες, να δούμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Να αλλάξουμε, γενικώς. Και μπορεί αυτό να μην το καταλαβαίνουμε εμείς, η γενιά των τελευταίων δεκαετιών, που δεν έζησε πολέμους και καταστροφές, και έβλεπε την ποιότητα ζωής της να βελτιώνεται διαρκώς, όμως, μπορούμε να πάμε λίγα χρόνια πίσω και ακούσουμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, να μας αφηγούνται πώς περνούσαν και πόσο δύσκολα τα έβγαζαν πέρα. Ήταν κι εκείνοι νέοι, είχαν όνειρα και πολλά περισσότερα εμπόδια στον δρόμο τους. Και τα κατάφεραν.

Δυστυχώς, η κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και επίπονη. Πολύ περισσότερο, η αλλαγή προς το χειρότερο. Η καλή διάθεση δεν αρκεί, αλλά είναι μία πολύ βασική αρχή! Είναι ο θεμέλιος λίθος για κάνουμε μια αρχή. Και, ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κι αν εμείς παραπονιόμαστε για την κακή μας μοίρα και πόσο μειώθηκε ο μισθός μας, ας δούμε λίγο παραπέρα για να συναντήσουμε περιπτώσεις ανθρώπων που, για διαφόρους λόγους, βρέθηκαν στο δρόμο.

Πριν λίγους μήνες, έτυχε να πέσω πάνω σε ένα δημοσίευμα για την οργάνωση Κλίμακα’, που προσφέρει βοήθεια σε αστέγους. Παραθέτω ένα απόσπασμα «Ο Μάριος είναι 32 χρόνων. Βρίσκεται στον δρόμο από τον Σεπτέμβριο […] “Κάποια εποχή έβγαζα έως και 4.500 ευρώ καθαρά. Από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν πάτησε άνθρωπος στο μαγαζί […] Βγήκα στον δρόμο […] Έμενα στο τρίτο παγκάκι αριστερά όπως μπαίνεις στην πλατεία Κλαυθμώνος”». Πήρα τηλέφωνο στην οργάνωση και ρώτησα εάν έχουν ανάγκη σε κάτι που εγώ μπορούσα να προσφέρω άμεσα – ρουχισμό. Η ευγενέστατη κα Άντα Αλαμάνου, μου είπε ότι πολύ ευχαρίστως δέχονται ρούχα, τα οποία προωθούν και σε φυλακισμένους. Μου έδωσε μάλιστα και το κινητό της λέγοντάς μου ότι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 30 (λίγα μέτρα από εκεί που πίνουμε τους καφέδες και τα ποτάκια μας στο Γκάζι) δέχονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ρουχισμό. Πιστεύω ότι θα δέχονται και άλλα πράγματα, όμως, δεν την ρώτησα.

Γι’ αυτό ήθελα να σε ρωτήσω: Έχεις 3 ώρες ελεύθερες για να ξεχωρίσεις από την ντουλάπα σου πράγματα, που δεν φοράς πια και κάποιος άλλος σίγουρα τα χρειάζεται; Άσε, που τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή να το κάνεις, αφού κρύβεις τα καλοκαιρινά και βγάζεις τα χειμωνιάτικα. Αν ναι, βάλε τα καθαρά ρούχα, που δεν χρειάζεσαι πια, σε μια βαλίτσα, ένα σακ βουαγιάζ ή σε μαύρες σακούλες και μια μέρα, που θα περάσεις από την περιοχή, πριν πας για καφέ ή φαγητό, κάνε τον κόπο να τα αφήσεις στην Κωνσταντινουπόλεως 30 – εκεί θα βρεις ένα κόκκινο ισόγειο σπιτάκι και κάποιον, που θα τα παραλάβει με μεγάλη χαρά. Κι εσύ, φεύγοντας, θα νιώσεις ότι έβαλες ένα μικρό λιθαράκι για να βοηθήσεις μερικούς συνανθρώπους σου, που σε χρειάζονται.

Links

astegoi-klimaka.blogspot.com

klimaka-socialservice.blogspot.com

klimaka.org.gr

Φωτό:

klimaka.org.gr

drosostalida.com

Advertisements
Published in: on October 24, 2011 at 11:25 am  Leave a Comment  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2011/10/24/astegoi-klimaka-prosfora-rouxa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: