Η Σκύρος, η Aegean και η Καθημερινή

Έχω ένα συνήθειο. Ενημερώνομαι κυρίως από το facebook – όσο ηλίθιο κι αν ακούγεται σε μερικούς αυτό. Για την σοβαρή μου ενημέρωση, έχω επιλέξει έναν κύκλο ανθρώπων, που εκτιμώ, και βλέπω τα άρθρα που επιλέγουν να ποστάρουν. Και, σε γενικές γραμμές, τολμώ να πω ότι τις περισσότερες φορές, είμαι αρκετά πιο ενημερωμένη (πάνω στα θέματα τα οποία με ενδιαφέρουν) από πολλούς άλλους.

Έτσι και σήμερα. Πέφτω πάνω σε ένα ποστ άρθρου της Καθημερινής με τίτλο «Η απογείωση της… Σκύρου», του Κωνσταντίνου Zούλα. Πολύ ενδιαφέρον θέμα καθώς ανέφερε ότι το εν λόγω νησί, φέτος δε γνώρισε κρίση, επειδή γνωστή μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρία (όχι αυτή με τους κύκλους στο σήμα της, η άλλη ντε!) ήθελε να γεμίσει κάτι γκουμούτσες αεροπλάνα προς το νησί κι αναγκάστηκε να πουλήσει τα εισιτήρια με 5-9 ευρώ. Έκανε και μια ιντερνετική καμπάνια με το έξυπνο σύνθημα «Σκύρο, Σκύρο όλοι» και – πολύ θέλει; – πλάκωσε κόσμος στο νησί.

Έως εδώ καλά, αν και γενικά μου έκανε εντύπωση που ο δημοσιογράφος (με τον οποίο δεν έχω τίποτα), δεν έγραψε «γνωστή μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρία» – όπως ξέρετε ότι λένε οι δημοσιογράφοι όταν αναφέρονται σε εταιρία, που δεν πληρώνει διαφήμιση στο μέσο στο οποίο εργάζονται. Προτού φτάσω στο τέλος του άρθρου, πέφτει το μάτι μου στο banner δεξιά που κουνιόταν πέρα-δώθε όση ώρα διάβαζα.’Ηταν διαφήμιση της Aegean. Σκέφτηκα ότι έτσι δικαιολογείται και η αναφορά του άρθρου στην Aegean με το όνομά της και όχι περιφραστικά.

«Δε βαριέσαι», σκέφτομαι «δύσκολοι καιροί και για τα ΜΜΕ και για τους δημοσιογράφους. Ας μην είμαστε αυστηροί» και συνεχίζω το διάβασμα. Το άρθρο έλεγε πόσο σημαντικές είναι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και πόσο βοήθησαν το νησί. Κι εγώ θα προσθέσω το αυτονόητο ότι και βέβαια είναι γιατί κυρίως με αυτές ίσως κάτι να μπορέσει να γίνει μετά από καιρό στην Ψωροκώσταινα και φυσικά μόνο όταν θα έχει ψοφήσει το βρωμοκράτος.

Όμως, το άρθρο τελείωνε με την εξής παράγραφο: «Η Σκύρος έχει έναν παράξενο ήρωα ονόματι Μπρουκ που ήταν, λέει, φιλέλλην Βρετανός αξιωματικός […] και η προτομή του αγναντεύει έκτοτε το Αιγαίο […] Κάποιοι Σκυριανοί, λοιπόν, με την πολύ ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ τους έλεγαν προχθές ότι οφείλουν να στήσουν δίπλα ακριβώς στον Μπρουκ ένα ακόμη μεγαλύτερο άγαλμα. Του ιδιοκτήτη της Aegean…».

Ε, εντάξει! Έλεος! Αν αυτό δεν είναι (δεν θα πω «γλείψιμο» αλλά δεν βρίσκω άλλη λέξη) τι είναι; Εντάξει, να γράφεις ένα άρθρο για τον διαφημιζόμενό σου. Αλλά αυτό από το να λες ότι θα έπρεπε να στήσουν άγαλμα στον ιδιοκτήτη της αεροπορικής (επειδή έκανε μια διαφημιστική καμπάνια) και μάλιστα μεγαλύτερο του τοπικού τους ήρωα, απέχει πολύ! Είπαμε, κρίση-κρίση, αλλά μην το παρακάνουμε.

Και στην τελική, ακόμη κι αν κάποιοι αστειευόμενοι είπαν όντως αυτό για το άγαλμα, δεν είναι ωραίο ούτε ως δημοσιογράφος να το γράφεις στο άρθρο σου, ούτε είναι κομψό για τους κατοίκους της Σκύρου, που με αυτή την αναφορά φαίνεται σαν να είναι «λιγούρηδες»!

Disclaimer: Για να μην μπλεχτούμε, ο κ. Ζούλας είναι χρόνια γνωστός δημοσιογράφος μεγάλων ΜΜΕ κι εγώ είχα κάποτε μια απειροελάχιστη επιφανειακή σχέση με τη δημοσιογραφία.

Advertisements
Published in: on August 7, 2012 at 2:49 pm  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://marilou.wordpress.com/2012/08/07/skyros-island-aegean-kathimerini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 CommentsLeave a comment

 1. Βρε μήπως ήταν απλά Contextual Targeting του Adsense?

  • Δεν ήταν…

 2. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση to say the least.

 3. Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία πάντα έψαχνε τρόπους να προβληθεί και να πάρει τη θέση της πάλαι ποτέ κραταιάς δημόσιας ΟΑ. Τα κατάφερε σε ενα βαθμό, δεν ξέρω πόσο, δεν ταξιδεύω πολύ με αεροπλάνα για να βλέπω ο ίδιος τι και πώς, αλλα εδω και 10 χρόνια ακούγονται πάρα πολλές φήμες για τις διασυνδέσεις της με φιλοκυβερνητικά πρόσωπα, και για απόκρυψη ατυχών συμβάντων απο τον Τύπο ωστε αυτη να μην δυσφημιστεί.
  Δεν ειναι θέμα του Ζούλα, που ειναι εξαίρετος δημοσιογράφος, μάλλον ειναι θέμα της εφημερίδας όπου εργάζεται, να κάνει προώθηση διαφημιζόμενου και μεσα απο άρθρο.
  Αυτη την εφημερίδα δεν την διαβάζω εδω και πολλά χρόνια.
  Δεν την θεωρώ έγκυρη.
  Αν διάβαζα σε αυτην να με προτρέπει να πάω στη Σκύρο, απλά δεν θα πήγαινα.

 4. Συμφωνώ με όσα γράφετε και μου αρέσει και ο τρόπος που τα γράφετε..!!!

 5. Τελικά, στις μέρες μας “πρέπει” να “χειροκροτούμε” όσους κάνουν, απλά την δουλειά τους…

  Πολύ καλό άρθρο!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: